keskiviikko 26. toukokuuta 2010

Eläkkeistä

Eläkeiän nosto ja työurien pidentäminen on puhuttanut jo pitkään ja lähdinpäs minäkin liukastelemaan heikoille jäille ja tartuin aiheeseen.

Eläkeiän nostamisessa minun mielestäni ei taas mietitä ihan järjen kanssa asioita. Eläkeiän nostamista on perusteltu sillä että ihmiset ovat nykyisin terveempiä kuin aikaisemmin ja elävät näinollen pitempään. Mieleeni riipii kysymys että eikös meillä ole monen ikäistä ihmistä työelämässä? Kuuluisiko tätä sitten soveltaa tasapäistämisen vuoksi niin että vanhemmat työntekijät pääsevät aikaisemmin eläkkeelle ja nuoremmat ovat hyvän terveytensä johdosta eläkkeellä vasta 70 vuoden iässä?

Lisäksi hyvin utopistinen ajatus mielestäni on se että eläkeiän nostoa suunnitellaan kaikille aloille. Voitteko kuvitella 61-vuotiaan palomiehen sukeltavan tikkailta 3. kerroksen tulimereen, tai 61-vuotiaan sähkölaitosasentajan kiipeämässä pylvääseen, tahi 61-vuotiaan rakennusmiehen kantamassa kapeilla tellingeillä betonisäkkejä? En toki sano etteikö tällaisia teräsvaareja, ja supermuoreja ole mutta se että siitä tehtäisiin oletusarvo on mielestäni täysin utopistinen ajatus. Siistissä sisätyössä 62 vuoden eläkeikä on aivan mahdollinen, mutta teollisessa yhteiskunnassa ei kaikilla vaan yksinkertaisesti voi olla siistiä sisätyötä.

Eläkeikää nostamalla tunnutaan mielestäni pyrkivän siihen että mahdollisimman harva ikinä saavuttaisi eläkkeen. Nykyiselläänkin koko työuransa maksaa maksuja kassoihin joiden antimia pääsee nauttimaan yleensä muutaman vuoden ajan. Eläkeikää kun hilaa riittävästi ylöspäin niin se vain aiheuttaa valtavat varhais- ja työkyvyttömyyyseläkemaksut, ja jos ihminen on töissä alalla jossa hän tietää ettei voi työskennellä eläkeikään asti niin huokutus hankkiutua mahdollisimman aikaisin eläkeputkeen on perustellun suuri.


Työurien pidentäminen sitten toisaalta taas opiskeluja lyhentämällä on mielestäni myös tuhoontuomittu ajatus. Meillä on tälläkin hetkellä ennätyksellisen suuri joukko työttömiä nuoria, opiskelujen lyhentäminen ei suinkaan pienennä tätä joukkoa vaan kasvattaa ja nuorentaa sitä. Nykyisen kouutusjärjestelmämme mukanaan tuomista opeista ihminen soveltaa työssään hyvällä säkällä noin 30%:a ja silti tuntuu ettei koulusta juuri ulosputkahtaneet nuoret tiedä siitä työstä mihin heidät on koulutettu oikeasti mitään. Suurin ongelma mielestäni piileekin koulutusjärjestelmässämme, siitä on tehty liikaa akateemisesti sivistynyt.

Voi olla että aikoinaan ihannoitiin ylioppilastutkintoa ja sen pohjalta lähdettiin kehittämään suomeen oppijärjestelmää, tämä toki tuottaa paljon hyviä insinöörejä ja yleissivistyneitä yksilöitä mutta varsinaisia tekijöitä on harvassa.

Enkä sano etteikö insinöörinkin tutkinto ole hyvä vaan kun tosiasia on se että jos sinulla on 12 arkkitehtia mutta vain 1 rakennusalan opiskelija toteuttamassa heidän suunnitelmiaan niin lopputulosta ei tarvitse ennustaa.

2 kommenttia:

Yrjöperskeles kirjoitti...

Osuvasti kirjoitettu Lakeudenmieheltä. Omalla alallanikaan harva enää jaksaa pukertaa 61-vuotiaana. Nuppi ei kestä. Siinä ei sitten kannustimet auta.

Toisaalta julkishallinnossamme olevia mm. kehittämispäälliköitä, erityissuunnittelijoita ja strategiapäälliköitä voisi kehottaa hankkiutumaan eläkkeelle mahdollisimman nuorena. Hehän kun eivät työurallaan tuota mitään mihinkään, niin eläkkeellä heihin ei kuluisi yhtäpaljon verovaroja.

Ja todellakin tulisi miettiä kuinka paljon maistereita maahan kannattaa kouluttaa. Käden taitajille on kyllä aina tarvetta.

Lakeudenmies kirjoitti...

Kiitoksia Yrjölle hyvästä kommentista.

Mutta täytyy muistaa se Kataisen kommentti jossa hän kehoittaa yrityksien johtohenkilökuntaa ja pk- yrittäjiä jatkamaan yrityselämässä 62- vuoden ikään asti jotta näyttäisivät hyvää esimerkkiä alaisilleen...

Mieleeni hiipii kysymys että hyvää esimerkkiä mistä?