tiistai 9. maaliskuuta 2010

Positiivinen erityiskohtelu

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=2025355

Pelottaa. Tällaistako järjestelmää me menemme suosimaan.

Mielestäni koko maahanmuuttopolitiikka on totaalinen vitsi koko Suomen hallintojärjestelmässä.

Mielestäni uudelleenkoulutus/sopeutumis/asumistukirahat tulisi ennemmin ohjata Suomesta muualle muuttaville, olisipa siitä hyötyä edes Suomen entisille kansalaisille. Siitä ei meinaan halaistua sanaa kukaan media-arvon omaava henkilö avaa suutaan että tavallinen Suomalainenhan ei muuta maastamme ellei hänellä ole jo työpaikka, asuminen taattu ja kielikin hallussa.

Jotenkin tuntuu että hyvinvointivaltion leima on muuttunut hyvinvointivaltion velvoitteeksi jonka tarkoituksena on jakaa tuota hyvinvointia niin monelle taholle kuin on mahdollista.

Itse en omaa työperäistä maahanmuuttoa kohtaan minkäänlaista antipatiaa, mutta järjestelmämme loisiksi pinttyneet ryhmät nostavat karvat pystyyn. Ja nyt tämän jutun perusteella rupeaa jo ihan jopa jurpimaan, se ei tunnu riittävän että maksamme heidän elämisensä, koulutuksensa, sopeutumisensa ja harrastuksensa. Vaan meidän tulisi tarjota vielä työpaikatkin erityisten helpotusten kautta vain sen takia että kyseessä on maahanmuuttaja ja kun niillä on nii'in vaikeaa.

Työntekijän palkkaaminen kun on nykyisessä taloustilanteessa muutenkin erittäin riskialtista puuhaa niin yrittäjillä vain ei ole varaa lähteä erityiskohtalemaan yhtään ketään. Nykyisillä työmarkkinoilla kun ei enää haluta palkata sellaisiakaan työntekijöitä jotka ovat joskus lähteneet tappelemaan laittomista potkuistaankaan, niin ihmetyttää Astrid Thorsin suhtautuminen koko asiaan.

Yrityksissä kun tällähetkellä vain vallitsee "tulos tai ulos" politiikka, mikä on pakon sanelemaa. Toisaalta tämä tilanne johtaa siihen että voihan maahanmuuttajien joukossa todellakin olla osaajia ja hyviä työntekijöitä, mutta pelko siitä minkälaiseen prosessiin sitä joutuu jos työntekijä otetaan sisään "positiivisen erityiskohtelun" perusteella ja tämä osoittautuukin toimeen sopimattomaksi sanele jo oman osansa päätöksen teossa, sillä työnantajaan sovelletaan tässävaiheessa "negatiivisen käsittelyn" periaatteita. Työnantajalla tulisi olla koeaikana mahdollisuus erottaa työntekijä jopa ilman perusteita vaan jos tällaisessa tilanteessa jättää perusteet tekemättä niin auta armias mikä myrsky siitä alkaa.


Mielestäni Astrid Thorsin suhtautuminen maahanmuuttokysymyksiin on joko viran velvoittamasti, tai jostakin täysin käsittämättömästä syystä yltiöfanaattista. Ja kyseisellä henkilöllä tuntuu olevan realiteetit hukassa. Hän kehoittaa palkkaamaan erityiskohtelulla maahanmuuttajia, Suomalaisillekkaan ei riitä töitä, ja ihmettelee että miksei maahanmuuttajia palkata.

Jos oletetaan että samalle viivalle laitettaisiin yhtäläiset tiedot ja taidot omaavat Suomalainen ja maahanmuuttaja niin uskallan väittää että työnantaja kallistuu Suomalaisen palkkaamiseen, ihan riskialttiudenkin takia. Ja jos ottaa huomioon sen vaihtoehdon että kuinka kalliiksi epäpätevän ulkomaalaisvahvistuksen erottaminen voi tulla niin maahanmuuttajalla saisi olla tietotaitoa todella paljon enemmänkin ja työnantaja kallistuisi silti Suomalaisen puolelle.

5 kommenttia:

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tämmöiset systeemit pistävät meikäläisen miettimään, että uskovatkohan nuo tyypit tuohon epistolaansa ihan oikeesti, vai onko jostain muusta kysymys.

Olen tuuminut, että voisiko vika olla ehkä vesijohtovedessä, mutta ei se voi olla. Meinaan, Helsingin kaupunkihan harjoittaa tätä positiivista erityiskohtelua. Asuin itsekin aikanaan pitkään Helsingissä ja join raanavettä keittämättömänä, eikä minun tehnyt mieli mokuttaa yhtään sen enempää kuin nykyään täällä Huitsinnevadassa.

Joku muu syy sen täytyy olla.

Lakeudenmies kirjoitti...

Enpä tiedä... Saattaa mietinnössäsi olla vinha perä.

Eihän tuo mokuttaminen kaikkiin helsinkiläisiinkään ole tarttunut joten itse epäilen että josko lisäävät jotakin virastojen ja eduskunnan ilmanvaihtojärjestelmään, se selittäisi todellisuudesta vieraantumisen.

Unknown kirjoitti...

Alkaa olla työnsaanti hiukka vaikeaa näinä päivinä.
Jos paikkaa ei täytä valtion varoin tuettu työharjoittelija tai tukityöllistetty, niin sen viimeistään ottaa positiivisesti syrjitty ihminen. Eräs kaverini opiskelee insinööriksi ja monikulttuurisessa ihmeympäristössä kun opiskelee, tuli kerran maininneeksi, että Afrikan valtioista tulevien henkilöiden insinööripapereilla voi pyyhkiä persettä, niin hyödylliset ne kuulemma ovat Suomen työmarkkinoilla!

Lakeudenmies kirjoitti...

Kiitoksia kommentista.

Toisaalta kun ajattelee loogisesti sitä tosiasiaa että jos sinulla on inssin paperit savimajan, tai diplomi-inssin paperit kaivon rakentamiseen niin ei niillä ihan kerrostaloa ja maalämpöjärjestelmiä pystyyn pykätä...


Mutta ovat varmasti kansainvälisesti päteviä tutkintoja, opintopisteet ja kaikki.

Unknown kirjoitti...

Loogisella ajattelulla ei ole tässä yhtälössä mitään sijaa, ainoastaan hyvään fiilikseen perustuvalla on...