lauantai 14. elokuuta 2010

Facebookista

Täytyy alkuun todeta etten kuulu suuriin Facebookin ystäviin, itseasiassa en edes varmaan osaisi käyttää ko. vekotinta ollenkaan, mutta riippumatta tästä mieltäni askarruttaa muutama seikka seuraavassa jutussa

Koko hommassa nenääni haiskahtaa hyvin pahasti ajojahdin maku. Artikkelissa jo sinänsä se että yleensä taloussanomien jutut ovat lyhyitä ja informatiivisia, niin tässä on selkeästi kirjoittajallakin jo näkökulma asiaan.

Hommassahan haisee mielestäni se että Facebookista on tullut liian menestynyt, se että joku omistaisi jonkun parin kymmenen käyttäjän nettiportaalin ja hallinnoisi sitä miten lystää, ei aiheuttaisi värähtelyä suuntaan eikä toiseen mutta kun käyttäjiä on 500 miljoonaa niin alkaa jo kilpailijoilla puntti tutisemaan.

Sinänsähän se ei pitäisi olla uutinen että nykyisin on jo todettu se tosiasia että kun tehdään bisnestä niin joku tienaa. Toisaalta näyttää nyt että kun joku on tajunnut tehdä rahaa uudella idealla, ja menestyy siinä ennätysmäisen hyvin niin se on väärin. Kuullostaako tutulta? Eikös ne televiissiot aiheuttaneet unissakävelyä? Ja kaikenlaisia muita lieve-ilmiöitä?

Siinä että Facebook kerää tietoa käyttäjistä, ja kohdentaa mainontaa tämän perustella väitetään haisevan "isoveli valvoo"-kärylle, on mielestäni kyllä jo aika naurettavaa, tottahan se raha jollakin tehdään. Ihmiset ovat ymmärtäneet jo sen tässä vapaan markkinatalouden maailmassa että jos jotakin palvelua tarjotaan niin jollakin tavalla siitä joku tekee rahaa. Ja miltä se sitten haisee jos ruvettaisiin sanelemaan mitä sosiaalisiin medioihin saa kirjoittaa ja julki tuoda?

Tokihan on totta että Facebook luo varmasti nettirikollisuudelle, ja muille lieve-ilmiöille oivallisen alustan, mutta eikö kuitenkin ole jokaisen itsensä asia, ja häpeä, mitä sinne nettiin kirjoittelee?

Mielestäni artikkelista nousee paha maku suuhun myös siitä että Zukerbergin hallinnointi omassa firmassaan nähdään epäilyttävänä ja mahdollisesti vaarallisena. Mieshän toteuttaa omaa visiotaan, ja onnistunut siinä varsin hyvin. Väitänkin ettei Facebook olisi tuollainen menestys jos Zukerberg olisi joutunut kaikki muutokset ja ehdotukset hyväksyttämään johtokunnalla.

Se että Zukerberg hallinnoi itse firmaansa jonka nettiportaalissa on 500 miljoonaa
käyttäjää ei todellakaan tarkoita sitä että ko. yrityksellä olisi 500 miljoonaa asiakasta.

Huvittavaa artikkelissa on se että Facebook kuvataan uhkana kaikille nykyisille valtioille, onhan sillä oma rahansakin. Tämä on mielestäni todella naurettavaa, oma rahansa on miljoonilla muillakin nettipalveluilla, kuten pokeripalveluilla, Habbohotellilla, Sims storella, ja monella, monella muulla. Kukaan ei kuitenkaan pelkää että meille syntyisi globaali pelimaailma.

Facebookia kuvataan myös mahdollisena vaarana yritysturvallisuudelle.
Eikös tämä nyt ole jo aika paksua? En väitä etteikö ko.ohjelmisto toisi mukanaan tonnikaupalla ongelmia, mutta ei Facebook oli itsessään paha, Belsebubin kirjoittama, tai itsestään perkeleestä. Käyttäjät saavat itse valita sen mitä nettiin kirjoittavat. Mielestäni ongelma ei siis ole siinä että joku on tehnyt mahdolliseksi sosiaaliseen mediaan kirjoittamisen, mielestäni vika löytyy taas näytön ja penkin välistä.

3 kommenttia:

Yrjöperskeles kirjoitti...

Melkoisen katkeravasemmistolaisella tyylillä oli toimittaja juttunsa tehnyt. Kyllähän minäkin toisaalta kateutta tunnen näitä menestyjiä kohtaan. En vaan asiakseni yritä kampittaa heitä. Tuumailen ennemminkin, että minkä ihmeen takia minä en keksi noida ideoita, jotka tuottaa ihan tolkuttoman määrän massia?

Lakeudenmies kirjoitti...

Juurikin näin. Mutta näyttää siltä että jos joku oikeasti menestyy ja on vielä itse vastuussa siitä, eikä hommaa koordinoi hallitus, johtokunta tai osakkeenomistajat, niin on hänet jollakintapaa kaadettava. Piste.

Faultyman kirjoitti...

enhän minä oikeasti edes lukenut, mutta sen vain sanon, että ihmiset ovat tietoturva riski yrityksille, ei ohjelmat tai naamakirja.