Tervehdys kaikille, ja nyt se sitten on totta, useista pyynnöistä johtuen olen nyt sitten bloggauttanut itseni yleiseen tarkasteluun. Kiitos kaikille, syyttää saa vain itseään.
Tässä siis ensimmäinen käsittelemäni aihe.
Suomi on monen asiantuntijan mielestä syvemmässä talouskurimuksessa kuin -92. Tuolloin Suomelle kävi tuuri: Nokia. Kyseinen yritys veti räjähdysmäisellä kasvullaan ensin alihankkija alat nousuun ja sitä myöten sitten koko Suomineidon takaisin taloudellisten tukipilareittensa varaan.
Tällähetkellä ongelma vaan on se ettei pelastavaa Nokia - enkeliä ole. Eikä tule. Se ei ole mahdollista, maailmalta ei osteta.
Nyt Pk- yritykset ovat todennäköisin voimavara jolla Suomi tästä talouden alemmuustilasta tulee toipumaan, mutta hallituksen toimet eivät edesauta tätä, kuten Leif Fägernäs Prima lehden haastattelussa toteaa "olemme pahemmassa liemessä kuin muut" Suomi kun ei voi enää luottaa siihen että se löytää takataskustaan jonkin vientiartikkelin joka vetää koko kansakunnan talouden jaloilleen pelastusnuoran tavoin.
Silti nykyinen hallitus ei suostu tajuamaan tilannetta, norsunluutornissa kun taitaa kaikki olla silläänsä hyvin. Valtionvarainministerimme Jyrki Katainen ajaa suurella kädellä työiän pidentämisiä ja työhönpääsemiskynnyksen madaltamista. Tässä mielestäni piilee pienoinen koukku. Kukapa tarvitsee pitkään töissä olevaa työvoimaa jollei ole töitä joita tarjota. Tällaisenaan eläkeikäuudistus tukee nimenomaan suur-yrityksiä. Vaan mikä päätöksen laatijoilta unohtuu?
Stora -Enso Sulkee tehtaita.
Metsä - Botnia Lopettaa toimintoja.
Finnair ulkoistaa ja lomauttaa
Nokia supistaa toimintoja, lomauttaa
Huomaatteko pointtini?
Pk - yritysten tarjoamien työpaikkujen myötä asiaa saataisiin korjattua, hallituskauden alussa hallitus lähtikin ajamaan pk- yrittäjien asiaa mutta into tuntui lopahtaneen siihen. Nykyinen järjestelmä ei tue yrittäjäksi ryhtymistä eikä yritysinvestointeja. Tästä hyvänä esimerkkinä on hallituksen linjaus investointivähennyksistä. Investoitu euro on 75% verovähennyskelpoinen, muualla euroopassa suhdeluku on 100 % ja kun ottaa huomioon että aikaisemmin sijoitukselleen pystyi laskemaan jonkinnäköisen voitto-odotuksen nykyisin täytyy vain tyytyä siihen tulokseen jossa tilanne pysyy + - 0.
Tämä ei oikein innosta yrityksiä investoimaan ja kun yhtälöön laskee vielä sen että tutkimus ja koulutuskulut eivät ole verovähennyskelpoisia niin.....
Jotain täytyisi tapahtua ja äkkiä. Sillä nykyinen järjestelmä vaan kun ei toimi. Jos hallitus jatkaa jarrutteluaan toimintojen käynnistämisessä niin Suomi on taantuman hellittäessä auttamattomasti myöhässä ja kaikkiin juniin ei enää ehdi nilkuttamalla.
Nyt maailmantalous on ns. odotustilassa, heiluriliikkeen keskivaiheilla, ne ketkä pystyvät varautumaan parhaiten siihen että kohta noustaan, pärjäävät. Tällä järjestelmällä voimme vain odottaa että voitot alkavat virtaamaan ennenkuin kukaan pystyy investointeja tekemään, mikä johtaa siihen että olemme auttamattomasti myöhässä. Suomi on kunnostautunut korkean teknologian maana, mitä jos se meiltä viedään? Osaaminen lähtee paremman rahan perään.
Pois se minusta ettenkö olisi isänmaallismielinen mutta jos muualta tarjotaan huomattavasti paljon enemmän palkkaa ja pienempää verotaakkaa niin...
Tuntuu että hallituksessa ollaan todellakin peloissaan vaihtoehdosta jossa veroprosentteja, hyvitysprosentteja, tai tulorajoja muutettaisiin siihen suuntaan että välitön verotulo pienentyisi. Se että katsottaisiin hiemankaan pidemmälle ajatuksella "kun annamme tässä vähän löysää - niin on yrityksillä mahdollisuus kasvaa" tuntuu puuttuvan kokonaan.
4 kommenttia:
Hyvä kirjoitus sulta heti alkuun.
Valtio on vaan perinteisesti tykännyt kyykyttää pk-yrityksiä. Kai siinä on semmonen vanha ajatus, että pannaan kapitalisti kyykkyyn (mikähän kapitalisti se semmosen nyrkkipajan pyörittäjä, joka ittensä lisäksi työllistää kaksi kaveria edes on?).
Tulis muistaa, että kun kapitalisti pannaan oikein kyykkyyn, niin sinne se sitten jääkin, eikä työllistä enää ketään. Sittenkö on hyvä olla?
Yleensä ja erikseen, tervetuloa Lakeuden Miehelle tänne synkkään Blogistaniin, vellovien vihakirjoitusten pelottaviin kammioihin. Toivottelee Ykä.
Kiitoksia Ykä.
Tuntuu vain jotenkin että järjestelmä tukee suuria yrityksiä ja pk - yrittäjät yritetään ehdointahdoin ajaa alas, ja ahtaalle.
Kysymys mikä lakeudenraunalla päässäni kaikuu on seuraava: suuret yritykset kaatuilee eikä pieniä kannata ruveta perustaman, pankit tässä taloustilanteessa lähde sijoittamaan 4 miljoonaa euroa aloittavaan yritykseen joten...
Mikä se kysymys oli?
Oliko sitä?
Kyllä mulla ajatus taisi olla...
Yrittäjyyttähän on tarjottu lääkkeeksi työttömyyteen niin kantiksille, kuin maahanmuuttajillekin.
Kuinkahan moni esim. nykyisistä ministereistä lähtisi siihen leikkiin mukaan?
Katkeria vuodatuksia saa lukea, kun firma on mennyt nurin ja Kelasta ei saakaan mitään, jne.
Anonyymi: Niin totta, todella, minusta on outoa että yrittäjyyttä tarjotaan ratkaisuksi.
Ja varsinkin tässä tilanteessa.
Tilastofaktaa:
Pk-Yritysten liikevaihto on taantuman aikana pudonnut 30 - 70 % mikä vääjäämättä johtanut erinäisten yritysten kaatumiseen....
Lähetä kommentti