Lakeuden laidalla koettiin taas oivalluksen tunteita lukiessani Taloustaito lehteä jossa käsiteltiin pitkän tähtäimen suunnittelun vaikutuksia ja politiikkaa.
Yht'äkkiä mieleeni välähti se kuinka paljon politiikka muistuttaa parisuhteessa käsiteltäviä kiistakysymyksiä. Joten kehittelin kaavan jolla voi kuka tahansa rakentaa itselleen poliittisesti korrektin ongelmanratkaisuvyyhden.
1. Esilletuontivaihe
Tässä vaiheessa ongelma nostetaan esiin, sen vaikutuksia suurennellaan ja ratkaisemista perustellaan maailmanlopun enteillä.
2. Aktiivisen käsittelyn vaihe
Tässävaiheessa ongelmaan tartutaan, ryhdytään aktiivisesti toimimaan asian eteen.
3. Pitkällisen prosessoinnin vaihe.
Tässä vaiheessa ongelmaan perehdytään syvemmin, mietitään vaihtoehtoja ja pohditaan perimmäisiä vaikuttimia / ongelmia
Huomio! tässä vaiheessa saattaa siis olla aiheellista siirtyä vaiheeseen 1.
4. Välietappi.
Nyt tuotetaan ns. "välipäätös" jossa yleensä todetaan että 3. vaihetta jatketaan edelleen mutta annetaan ulospäin kuitenkin se kuva että aihetta ei ole unohdettu ja että se on edelleen työn alla.
5. Uudistettu prosessoinnin vaihe
Nyt tutkitaan ongelmaa mahdollisesti 4. kohdassa tuotettujen uusien näkökulmien kannalta ja jatketaan prosessointia
6. Loppulausuma
Prosessi on viety loppuun ja lopputulos tuotetaan esille, aiheuttaen mahdollisimman vähän hälyä ja keskittymällä vaikka mieluummin uuteen esillenousevaan ongelmaan. Tästä voidaankin siis sujuvasti palata kohtaan 1.
Kokeillaanpas
Politiikka
1. Esitetään ongelma painottaen sen erityistä merkitystä koko Suomen kansalle
2. Esille tuotu ongelma aiheuttaa suuren kalabaliikin, monet kansanedustajat ovat puolesta ja vastaan, asiantuntijat esittävät mielipiteitään ja työryhmä asetetaan tutkimaan asiaa. Televisiossa pyörii useita edustajia ja asiantuntijoita haastateltavansa.
3. Työryhmä pohtii asiaa ja mediassa muistutetaan siitä että asiaa tutkii työryhmä.
Ongelman takaa saattaa löytyä jokin toinen ongelma mikä johtaa siihen että alkuperäinen ongelma unohdetaan, työryhmä jatkaa toimintaansa tuottamatta kuitenkaan mitään koska alkuperäinen ongelma ei ole enää akuutti. Voidaan siis palata kohtaan 1.
4. Työryhmä tutkii edelleen asiaa. Joku asiantuntija antaa lausunnon medialle, jolla saattaa olla jonkinlainen tarttumapinta työryhmän tekemiseen, tai sitten ei, se voi olla myöskin asiantuntijanäkemys siitä mihin suuntaan asiassa tullaan kallistumaan. Ongelman käsittelyssä olemisesta muistutetaan näin mediassa, asiaa ei ole unohdettu.
5.Työryhmä jatkaa työskentelyään ja mediassa muistutetaan siitä että asiaa tutkii työryhmä.
Ongelman takaa saattaa löytyä jokin toinen ongelma mikä johtaa siihen että alkuperäinen ongelma unohdetaan, työryhmä jatkaa toimintaansa tuottamatta kuitenkaan mitään koska alkuperäinen ongelma ei ole enää akuutti. Voidaan siis palata kohtaan 1.
6. Tuotetaan lopputulos työryhmän työskentelystä. Muistio, ehdotelma, tai näkemys. Tämän valmistumisesta mainitaan mediassa, joku asiantuntija saattaa käydä antamassa jonkin lausunnon asiasta ja joku kansanedustaja ottaa mahdollisesti kantaa. Lopputuloksen perusteella syntyy uusia kysymyksiä jotka tuovat esiin uusia ongelmia ja voidaan taas siirtyä sujuvasti kohtaan 1.
Parisuhteessa
1. Ongelma tuodaan esille.
2. Ongelmaan luvataan tarttua, muuttaa jotakin.
3. Ongelmasta keskusteltaessa todetaan asian olevan vielä kesken ja työn alla.
4. Istutaan alas ja tarkastellaan ongelmaa, suhtautumista saatetaan muuttaa ja kohdetta tarkentaa.
5. Ongelmasta keskusteltaessa todetaan asian olevan vielä kesken ja työn alla.
6. Ongelma hoidetaan kuntoon. Samalla huomataan jonkin muun olevan vinossa ja palataan kohtaan 1.
3 kommenttia:
Tervehdys Lakeudenmiehelle. Olet kyllä melko hyvin hoksannut, miten tietynlaiset pyörät ja koneistot toimivat. Veikkaanpa, että sulla on melko vahvaa käytännön kokemusta julkishallinnon toiminnasta.
Toisaalta kun miettii, miten lähellä julkishallinnon toiminta ja naisen kanssa eläminen ovat toisiaan, ollaan ehkä sellaisen tiedon rajalla, jota ei kuolevaisen ole hyvä täysin ymmärtää.
Voimia eloon, jatka juttujen väsäämistä tv Ykä.
Kiitoksia Yrjölle tuesta ja kannustuksesta. Tämä ei ihan heti tähän lopu, on vielä muutama idea varastossa.
Toisaaltaa tuossa julkishallinto vs. nainen asetelmassa on kieltämättä tuokin puoli, mutta onneksi meillä on vielä riittävästi metsää...
Mitenköhän..
Onkohan joku venäjällä päässyt samankaltaisen tiedon jäljille ja päättänyt lähteä sinne metsään käpykaartilaiseksi?
Terve Pohojammaalle!
Kun ei tuohon itse postaukseen ole mitään lisättävää, niin kerron pienen anekdootin, joka sivuaa aihetta. Ei ehkä niinkään parisuhdetta vaan yhteiskunnallista keskustelua Suomessa. Moskovassa '37 asunnossa asui viisi perhettä, kuten silloin ja myöhemminkin tapana oli. Keskellä yötä ovelle koputetaan. Kukaan ei uskalla mennä avaamaan, joten koputus yltyy. Lopulta yhden ruokakunnan isä raottaa ovea. Ovelta kuuluu muiden korviin hiljaista kuiskutusta. Lopulta ovi vedetään kiinni ja isä kuiskaa muille eteiseen kertyneille, että "Kaikki hyvin, talomme palaa."
Lähetä kommentti