sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Eilisen päivän keksintöjä

Huomaan jääneeni miettimään kehitysyhteiskuntamme etenemistä hyvin laajalla mittakaavalla. Kun tarkastelemme maailmanhistoriamme aikana tehtyjä keksintöjä niin suurin osa niistä eittämättä keskittyvät viimeisen 200 vuoden ajalle. Tästä johtuukin se että tällä hetkellä teknologista tarjontaa on saatavilla ylenpalttisesti.

Nykyään jäädään odottamaan "sitä uutta mallia" teknologiasta ja mikäli tätä ei tule niin kyseinen tuotemerkki vaipuu nopeasti unholaan. Tässäkin toki löytyy muutama esimerrki joissa poikkeus vahvistaa säännön kuten esimerkiksi Apple, mutta nyt tämäkin alkaa olemaan jo hyvin kulunut valmistaja. Olemme tottuneet teknologian nopeaan kehitykseen ja ylenpalttiseen paremmuuden tarjonnan käsitteeseen. Usein uudempi innovaatio tai tuotteen uudempi malli houkuttaa olematta kuitenkaan oleellisesti parempi kuin edellinen.

Miksi?

Mielestäni vastaus piilee siinä että meidät on totutettu tähän ja osittain jopa tietoisesti.

1965 ennustettiin tietokoneiden laskutehojen kaksinkertaistuvan 18 kuukaudessa, tämäkään ei ole riittänyt vaan prosessointiteho on tasaisesti nelinkertaistunut vuodessa 1975 lähtien. Ja mitä tällä on tuotettu? Entistä nopeampia tietokoneita.

Verrattaen viime vuosisadan alkuvuosiin on aikamme mielestäni hyvin yksitoikkoista. Prosessointitehot kasvavat kyllä ja entistä parempia sovelluksia kehitetään mutta kuinka monta kertaa saman keksinnön pystyy keksimään uudelleen jotta tämä olisi vielä houkutteleva? Eikö meille oikeastaan riitä mikään?

Nykymaailmassa tuntuu että kaiken tulisi olla kokoajan nopeampaa, parempaa, vahvempaa ja turvallisempaa. Myöskin tuntuu että kun markkinoille tulee tuote tai palvelu joka täyttää näitä tarpeitamme niin se tekee aikaisemmat tuotteet ja palvelut tarpeettomiksi. Kuinka monta kertaa pyörä voidaan keksiä uusiksi?

Tämän väitänkin olevan juurikin tuota markkinoinnin ja keinotekoisen tarpeen luomisen tuottamaa teknologiakaipuuta. Jos aikaisemmin kykenimme maksamaan laskumme ja hoitamaan internetistä tarvitsemamme tiedonhaun 166mhz kellotaajuudella niin miksi meille nyt on oleellista ja tarpeen vaihtaa 4,2 ghz tietokoneemme 5,2 ghz:n tehokkuuteen? Saatikka puhelinta viimeisimpään malliin vaikkei edellisessä oikeastaan mitään vikaa olekkaan. Meille on myyty suuressa mittakaavassa ajatus siitä että teknologian mukana tulee pysyä, ja mukana siinä pysyy pitämällä varustuksen ja käyttämänsä palvelut kunnossa.

Useat liikemaailman menestyneimmistä ihmisistä ovat kuitenkin todenneet että parhaan työskentelytehon saavuttaa sillä ettei jokaiseen teknologian oikkuun reagoi. Uuden käyttöliittymän opetteluun menevän ajan voi käyttää tehokkaasti jo osaamansa käyttöjärjestelmän soveltamiseen työssä. Myöskin huomionarvoinen seikka on se että varsinaisesti "kelkasta tippumisen" mahdollisutta ei ole, nykyisellään mikäli sivuuttaa jonkin ilmiön tai tuotteen ei hätää ole, seuraava on jo tulossa. Hyvänä esimerkkinä tästä on Facebook. Maailmanlaajuinen sosiaalinen verkosto. Ensimmäinen onnistunut järjestelmä tällaisesta palvelusta. Väitän vahvasti ettei viimeinen.

Väitänkin että viimeisen 40 vuoden aikana olemme keskittyneet keksimään eilispäivän keksintöjä ja luomaan niille keinotekoisen tarpeen. Sen saman tarpeen joka aiemmin oli keksinnöillä jotka todella palvelivat olemassaolevia tarpeita, kuten puhelin, sähkö ja moottorikäyttöiset kulkuvälineet.
Ihmisillä on aina tarve parantamiseen ja helpomman arjen luomiseen mutta nykymaailmassa meille on syötetty sellainen kuva että eilispäivän tuotteet ja palvelut ovat riittämättömiä nykypäivän tarpeisiin vaikka ne todellisuudessa ovatkin eilispäivän keksintöjä joita on vain paranneltu.

Huomaan pohtivani sitä milloin viimeksi on keksitty jotakin todella uutta? 1890 esitettiin valistuneita oletuksia solujen olemassaolosta. 1935 keskusteltiin "henkilökohtaisen tunnistetiedon olemassaolosta" - Dna, näihin aikoihin keksittiin lentokoneet, puhelin ,tietokoneet joukkoviestintä ja luotiin uudestaan sosiaalisuuden käsite digitaaliseen maailmaan. Mitä uutta on lähiaikoina keksitty?

4 kommenttia:

Yrjöperskeles kirjoitti...

Hyvin kirjoitettu ja hienoa, että olet palannut tauoltasi. Olen miettinyt tuota samaa itsekin, mutten ole oikein osannut hahmottaa tuota sanoiksi. Teit sen minua paremmin. Jos olen ostanut läppärin vuonna 2009, eikä siinä ole mitään vikaa edelleenkään, niin silti sen toiminta jotenkin vaan tukehtuu, kun käyttöympäristö muuttuu raskaammaksi. Sitten minun on pakko ostaa uusi läppäri. Joka taas muutaman vuoden päästä tukehtuu, vaikkei siinä mitään vikaa edelleenkään ole.

Noita älypuhelimia en ymmärrä ollenkaan. Minä kun käytän puhelinta soittaakseni ja vastaanottaakseni puheluja ja lähettääkseni tekstiviestejä. Onko ihmisen pakko olla aina netin tavoitettavissa? Aikanaan oli vain lankapuhelin, eikä ihminen ollut edes puhelimen tavoitettavissa. Asiat suttaantuivat silloinkin.

Lakeudenmies kirjoitti...

Kiitoksia Ykä.

Näppäimistön putsaamiseen meni hieman suunniteltua pidempi aika mutta kyllä se tuon pölykerroksen alta vielä löytyi.

Suuri arvostus siitä että olisin jotakin saanut sanottua sinua paremmin on myös. Olen sinun kirjoituksiasi seurannut jo vuosia ja sanan säilä sielä sivaltelee siihen tahtiin että arvostan kommenttia todella.

Juurikin tämä tavoitettavuus tekee mielestäni omalta osaltaan ajastamme hyvin hektistä. Nykyisin jollei sähköpostiin vastaa saman päivän aikana, tämä koetaan töykeänä käyttäytymisenä. Tämä luo jo sähköpostin vastaanottajalle paineet siitä että viesteihin tulee vatata. Myöskin sosiaalinen media on omiaan hämmentämään tätä soppaa - sähköpostien kanssa saa sentään miettiä hetken ja olla silti kohtelias - Sosiaalisen median tuomat IMS - palvelut luovat sekä paineen, että mahdollisuuden aloittaa keskustelu, velvoittaen näin vastapuolen vastaamaan, koska tahansa.

John Naish on teoksessaan "Riittää jo" käsitellyt mielestäni nyky-yhteiskunnan ylitsevuotavaista tarjontaa mielestäni varsin hyvin. Miköli aihe kiinnostaa niin opus löytyy mm. tästä: http://www.atenakustannus.fi/kirjat/kirja/237

MIelenkiintoinen pointti muuten on se että tämä mies on yksi halutuimpia luennoitsijoita yritysmaailman ja henkilökohtaisen kasvun seminaareihin, mutta harvinaista herkkua on nähdä mies tällaisissa tilaisuuksissa.

Miksi?

Miehelä ei ole kännykkää, sähköpostia tai facebook tiliä.
Joten useimmat luennointitarjouksista menevät muille koska he vastaavat kyselyihin nopeammin.

Ja mies luennoi kuitenkin hitaamman elämän puolesta.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Morjesta, mies lakeuksilta. Kehu sille jolle kehu kuuluu. Vaan mitä puhut tuosta nykyajan hektisyydestä on aivan totta ja täytyypä tutustua tuohon heppuun. Hektisyyden huippu on tietysti tuo facebook ja minullakin on tuttavia, jotka näyttävät ajattelevan, että asiaa ei ole ennen tapahtunut, ennen kuin se on päivitetty facebookiin. Itselläni ja Ylvalla ei ole facebook-tiliä. Emme vaan keksi ensimmäistäkään syytä, miksi semmonen pitäisi hankkia.

Mutta noista keksinnöistä vielä. On niitä vallan mainioitakin. Esmes:

- jeesusteippi
- jekkulanka
- myrskytulitikut
- kumisaappaat
- trangian kaasupoltin
- styroksinen ulkohuussin istuin.

Lakeudenmies kirjoitti...

Tuo heppu on hieman omalaatuinen ja vienyt minimalistisuuden mielestäni hieman liian pitkälle mutta pointti hänen jutuissaan kyllä on.

Mielestäni noissa keksinnöissä juurikin syy siinä miksi ne ovat hyviä on se ettei niitä ole liikaa räplätty. Turha keksiä uudestaan sitä mikä toimii vai miltä kuullostaisi:


- Interaktiivisesti säätyvä jeesusteippi
- Vulkanisoituva värivalintainen jekkulanka
- Myrskytulitikut taskulampputoiminnolla
- Kumisaappaat integroiduilla, kokoontaittuvilla murtomaasuksilla
- Trangian kaasupoltin kumiveneoptiolla
- Keskuslämmitetty itsestään desinfioituva styroksinen ulkohuussin istuin